Σάββατο, 14 Μαΐου 2011


                                ΟΤΤΑΒΑ
 Η Οττάβα ή Οτάβα (Ottawa, Αγγλική προφορά: Όταουα, Γαλλική προφορά: Οταουά) είναι η πρωτεύουσα του Καναδά. Η Οττάβα είναι κτισμένη στην κοιλάδα του ποταμού Οττάβα, που ρέει στα όρια των επαρχιών του Κεμπέκ και του Οντάριο. Η πόλη βρίσκεται 400 χλμ. βορειοανατολικά από το Τορόντο και 190 χλμ. δυτικά από το Μόντρεαλ. Με συνολικό πληθυσμό 1.150.000 κατοίκους (ευρύτερη αστική περιοχή, εκτίμηση 2005), η Οττάβα κατατάσσεται ως η τέταρτη μεγαλύτερη σε πληθυσμό πόλη της χώρας και η δεύτερη σε πληθυσμό πόλη της επαρχίας του Οντάριο.
       Η περιοχή της Οττάβας κατοικούνταν μέχρι το πρώτο μισό του 19ου αι. σχεδόν αποκλειστικά από αυτόχθονες Αλγκόνκιν ή Αλγκονκέν (Algonquin). Οι πρώτοι ευρωπαίοι έποικοι εγκαταστάθηκαν στην περιοχή το 1800 και ασχολήθηκαν σχεδόν αποκλειστικά με την υλοτομία και την εμπορία ξυλείας, την οποία μετάφεραν μέσω του ποταμού Οττάβα.
      Μετά τον αμερικανοβρετανικό πόλεμο του 1812, η τότε αποικιακή κυβέρνηση του Καναδά έφερε στην περιοχή της Οττάβας νέους εποίκους, ιρλανδούς και βρετανούς. Επίσης, Γαλλοκαναδοί άρχισαν να καταφθάνουν από το γειτονικό Κεμπέκ. Οι νέοι έποικοι βρήκαν εργασία κυρίως στην κατασκευή της διώρυγας Ριντώ (Rideau Canal), που ολοκληρώθηκε το 1832 και ενώνει τον ποταμό Οττάβα με την λίμνη Οντάριο. Η τότε αποικιακή κυβέρνηση του Καναδά έκρινε απαραίτητη την κατασκευή αυτής της διώρυγας για το ενδεχόμενο μιας νέας εισβολής Αμερικανών στον Καναδά που θα προκαλούσε την διακοπή της συγκοινωνίας μέσω του ποταμού Αγίου Λαυρεντίου. Εκείνο τον καιρό, η πόλη άρχισε να επεκτείνεται στην νότια όχθη του ποταμού Οττάβα, στην περιοχή που ανήκει στο Οντάριο και όπου σήμερα βρίσκεται το Καναδικό Κοινοβούλιο.

Το ξενοδοχείο Château Laurier στο κέντρο της Οττάβας.
Η διώρυγα Ριντώ γίνεται ένα μεγάλο παγοδρόμιο κατά τους χειμερινούς μήνες.
ΤΟΡΟΝΤΟ
     Το Τορόντο (αγγλ. Toronto) είναι η μεγαλύτερη σε πληθυσμό πόλη του Καναδά και η πρωτεύουσα της επαρχίας του Οντάριο. Η πόλη είναι χτισμένη στην βόρεια όχθη της λίμνης Οντάριο. Ο Δήμος του Τορόντο έχει πληθυσμό 2.481.494 κατοίκους (στοιχεία απογραφής 2001), ενώ σην ευρύτερη μητροπολιτική περιοχή του Τορόντο κατοικούν 5.715.386 άτομα (εκτίμηση 2004). Το Τορόντο είναι το κεντρικό σημείο του «Χρυσού Πετάλου», της πιο πυκνοκατοικημένης περιοχής του Καναδά η οποία εκτείνεται από την Όσαβα ανατολικά έως τους καταρράκτες του Νιαγάρα δυτικά. Περίπου το ένα τέταρτο των Καναδών κατοικεί στην περιοχή του Χρυσού Πετάλου, και περίπου ένας στους έξι Καναδούς εργάζεται εντός των ορίων της πόλης του Τορόντο.
       Το Τορόντο σήμερα είναι η οικονομική πρωτεύουσα του Καναδά και αποτελεί ένα από τα πλέον κοσμοπολίτικα («πολυπολιτισμικά») αστικά κέντρα του κόσμου. Ο σημερινός Δήμος του Τορόντο δημιουργήθηκε το 1998 από την συγχώνευση πέντε περιφερειακών δήμων με την δημοτική αρχή του Μητροπολιτικού Τορόντο.

 Αξιοθέατα
Η Οττάβα είναι πλούσια σε μνημεία και μουσεία. Μεταξύ άλλων, ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει από κοντά και από μέσα
το Καναδικό Κοινοβούλιο, όπου στεγάζεται το Κοινοβούλιο και η Γερουσία,
το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη (Tomb of the Unknown Soldier/Tombe du Soldat inconnu), όπου φυλάσσονται τα λείψανα ενός αγνώστου καναδού στρατιώτη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου,
την Εθνική Πικανοθήκη του Καναδά (National Gallery of Canada/ Musée des beaux arts du Canada),
το Καναδικό Πολεμικό Μουσείο (Canadian War Museum/Le Musée canadien de la guerre),
το Αεροπορικό Μουσείο του Καναδά (Canada Aviation Museum/Musée de l'aviation du Canada),

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου